Project Nim och Gunilla...

Såg den där bedrövliga Gunilla i Hollywoodfruarna igår och rös.
Hon har inte bara EN skruv lös i skallen, hon har nog mer skruvar än VETT lösa i sin skalle.
Dessutom kan jag inte annat än se Christin Meltzer från "Partaj" framför mig när jag ser Gunilla nuförtiden, för hon gör en så träffsäker imitation så det är inte klokt.
Väntar nu med skräckblandad förtjusning på nästa veckas avsnitt av Hollywoodfruarna, när Gunilla får spelet på sin mammas nya "vårdare".
Irk.

Sen såg jag DOX, ett av mina favortiprogram, dom visar SÅ bra dokumentärer!!!
Igår såg jag "Project Nim"...
 
 
Och kunde inte annat än förfasas över hur människan än en gång uttnyttjar oskyldiga djur för sina egna syften och experiment!
För er som missade den tycker jag VERKLIGEN att ni ska se repriserna, se längst ner i texten, eller kolla om den ligger på SVT Play...
 

Dox: Project Nim är en hyllning till en primat med ett turbulent liv. På ytan handlar det om schimpansen Nim men det underliggande temat är sexuella relationer, konflikter och rivaliteter bland människorna runt honom.

- Det mänskliga beteende som lockades fram av Nims närvaro var väldigt intressant och avslöjade saker om oss, säger en av de medverkande.

Nim föddes i Oklahoma i början av 1970-talet, på the Institute for Primate Studies in Norman, Oklahoma. Han var högintelligent och därför vald att ingå vid ett språkexperiment vid Columbiauniversitetet. Man ville ta reda på om schimpanser kan använda grammatik för att bilda meningar om de hade fått lära sig teckenspråk och växte upp i en liknande miljö som barn gör. Filmaren James Marsh har använt arkivmaterial, fotografier och också intervjuat dem som tog hand om Nim.

- Det fanns mycket ånger och skuld hos vissa av de inblandade personerna, vilket kom fram under de långa och intensiva intervjuerna, nästan i form av bekännelser, säger Marsh. Stephanie LaFarge, Nims första surrogatmamma, som till och med ammade honom, är en av de många som kommer till tals.

- Nim beter sig på ett sätt som är normalt för en schimpans, men han lever i människans värld. Han är i fel sammanhang vilket blir hans tragedi, säger Marsh. Han har schimpansens natur och den är väldigt stark. Vetenskapsmännen försöker bortse från hans natur och vi bevittnar resultatet av det. Man försökte lägga på honom mänskliga kvalitéer och göra honom till något han inte var.

Sändningstider: 
SVT2 tis 9 okt kl 22.05
SVT2 ons 10 okt kl 12.45 
SVT2 ons 10 okt kl 00.15

Fler än jag som blir förbannade på att läsa i tidningen att VISSA förvaltningar inom regionen som tydligen "får ha" spenderbyxorna på utan tydlig kontroll och styrning...?
Ja, jag kan inte annat än bli skitförbannad, men mer om det imorgon, NU måste jag i duschen.
Vi ses!

 


Kommentarer
Postat av: Ingrid

Tack för tipset om reprisen av Project NIM, jag missade det igår, nu passar det utmärkt att se när jag har ätit lunch.

Ha en fin dag!
Kram, Ingrid

Svar: Varsågod! Kram Madde
Madde

2012-10-10 @ 12:01:18
URL: http://stenstugu.com/wp

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0