När Märthaskolan kommer hem till Madde...

Ibland är det NÄSTAN så man tuppar av.
Jag är så trött idag att jag nästan inte orkar skriva, haft klädesplagg som inte flutit på smidigt, ingen bra jobbdag rent "tekniskt" sett med andra ord, annars bra.

Fick kasta mig till bibblan mitt i allt för jag kom på att jag kanska behöver kurslitteratur till imorgon inför min tenta.
Vid 16.30 hade jag tappat geisten fullständigt och var tvungen att kasta mig in på Brödboden och köpa mig en macka för jag var så trött och hungrig att jag inte kunde jobba en sekund till utan något i magen.
Blev inte bättre energi eller humör och kläderna fortsatte att jävlas.

Och nu raskt över till Märthaskolan, för allt har inte varit dåligt idag.

Måste bara skriva lite fakta om Märthaskolan för er som kanske inte vet vad det
 är/var innan jag fortsätter:

Märthaskolan var ett modehus och en sömnadsskola i Stockholm i verksamhet mellan 1927 och 1975. Märthaskolan grundades av grevinnan Marg von Schwerin,(född på Gotland) som tidigare varit lärarinna på Femina sömnadsskola och verkade som mode- och mönsterexpert på Idun, med stöd av prinssessan Märtha samt von Schwerins väninna och kollega på Femina Margareta Lindström.

Man utbildade sömmerskor och skräddare med inriktning på högklassigt dammode. Skolan fick sitt namn efter prinsessan Märtha som hade ett stort intresse för mode och upplät sitt namn mot förbehåll om full insyn i verksamheten. Märthaskolan är en av de få tillverkarna av couture i svensk historia.

 

På Märthaskolan fanns en fransk avdelning där man sydde upp plagg efter originalmönster från Paris. Skolan hade täta förbindelser med franska modehus som Dior, Chanel och Balenciaga m.fl.

 

År 1929 utsågs Märthaskolan till kunglig hovleverantör, skolan upphörde 1975 då exklusiva kläder blev utkonkurrerade av konfektionsindustrin.

 

Nu kommer jag då inte ihåg vad jag skrev sist om min uppsats till skolan, jag vet iallafall att jag lovade att skriva mer om mitt besök på Fornsalens samlingar och det kommer, har bara inte orkat ännu MEN det kommer.
 
Iallafall så var det så (och det är detta jag inte kommer ihåg om jag skrev om) att två av plaggen jag fick se från Märthaskolan var inlämnade av en gammal klasskompis mamma, den mamman träffar jag dessutom titt som tätt i syateljén nu.

När hon så kom in IGÅR var jag ju tvungen att berätta att jag tittat på hennes kläder från Märthaskolan och det visade sig att ena plagget var hennes och det andra var hennes mors.

I tillägg så undrade hon om jag ville titta på en klänning till från hennes mamma som hon hade hemma?

Absolut, sa jag, det vore jättekul, det gör jag gärna vid tillfälle.

Idag, dvs en dag efter vårat möte så kommer hennes man in med "bud" från henne och med sig har han en TVÄTTÄKTA Märthaskolan-klänning från "Den franska avdelningen" till låns så länge jag vill.

Jag bara:


 
Jag har försökt fota praktverket ikväll men det är ju omöjligt, det gör den INTE RÄTTVISA men jag skall sätta den på dockan imorgon efter min tenta och fota skall ni få se ordentligt...

 
 
 
 
Så vacker.
Den skiftar i både svagt, svagt grönt blandat med vitt och gult samt både silver och guld i rosorna, man kan bli lyrisk för mindre.
 
På huvudet i säng, imorgon blir det tenta i yrkeshistoria och sedan är jag av med det, HÅLL TUMMARNA!
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0