Smörgåsfavorit!

Ja, nu blir det recept!
Jag har ju förut skrivit om att jag brukar göra egen färskost, men aldrig lagt ut recept.
För en som mig som har lite SNÄVARE matvanor pga av "saltproblem", så får man vara lite påhittig själv.

Nu kommer ett GOTT recept på min färskost.
Nyttigare än det man köper i affär, inga KONSERVERINGSMEDEL (det är ju så poppis att det inte ska vara det i köpt mat nuförtiden ;)  och så kan man variera HUR MYCKET SOM HELST.
Och inte så krångligt som man kan tro.

Att köpa hem:
Kaffe filter.
"Kaffefilter tratt", finns på ÖB för en femma.
Gräddfil.



Ta ett stort stabilt glas.
I med kaffefilter i tratten.
Häll i gräddfilen.
Ställ in i kylen i 1- 1½ dygn, låt vätskan rinna av.



Klart!
Gräddfilen ska vara mycket fast tycker jag, för att få "Köpeost-känslan".
Häll upp i skål.



Blanda sen i VALFRITT av örter, kryddor, grönsaker.
SALT vill nog dom flesta ha för smakens skull, men man kan ju vara lite sparsam.
Själv avstår jag ju, det är ju därför jag GÖR egen färskost också, för köpt ger mig...
Utslag.
Idag valde jag att klippa i gräslök och vitlök, det är typ en färskost man kan ta på kvällsmackan



Blanda ihop...
Supergott!



En annan favorit är att riva gurka, krama ur vattnet, blanda i gräddfilen INNAN du låter gräddfilen rinna av...
När det stått ett dygn blandar jag i lite vitlök och lite rivet citronskal.
Lite färskost-tsatziki.
BLIR SUPERDUPERGOTT på vanligt vitt bröd, även rostat vitt bröd.
Och ännu godare blir det med citronkrydda i, för er okänsliga.

Riva i grönsaker som smakbärare, typ gurka, paprika m.m ska man blanda i gräddfilen innan den står ett dygn, för det innehåller ju vätska, så om man river och blandar i EFTER, då blir osten BLÖT igen och inte så fast.
Vill man ha det FINE, vill man inte...
Riv och lägg i innan avrinningen.

Och som sagt, man kan exprimentera med DET MESTA.
Så får man väl tänka på att det inte håller i kylen mer än några dagar.
Man får vara FRIKOSTIG mot sig själv med osten på varje macka eller kex man tar
Och det är ju bra...
För med köpeost så kan man ju inte ta så mycket, det är ju så mycket dyrare och så mycket mindre i varje.
Snaska lugnt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0