Köttgrytan blev en succé...

Inte ofta NYA RECEPT går hem, i det HÄR hemmet som alla vet.
Eller ni som följer bloggen vet.
Plus min släkt och mina vänner.
Men idag gick maten hem med råge, både sonen och sambon tog om och om och om igen.
Jisses amandus.
Receptet hittade jag på bloggen "Husmorsskolan", men jag gjorde om det lite.
Dels mängdmässigt, för hade jag följt receptet på "Husmorsskolan" då hade det aldrig räckt till, och så la jag till tre saker till serveringen.

Snabba Lingongrytan...
4 -5 pers.
































900 - 1000 g skinka eller bog
(jag valde skinkstek)
Smör att steka i
7 ½ dl matlagningsgrädde
Vetemjöl att reda såsen med efter behov.
1,5  köttbuljongtärning
1/2 msk soja
½ dl lingonsylt
persilja

Gör så här:

Skär köttet i tunna strimlor.
( jag skar i kuber)
Vispa ihop grädde, mjöl, buljongtärning, soja och lingonsylt i en gryta.
Låt koka upp under vispning.
Bryn köttet i smör och citronpeppar i en stekpanna och lägg över i grytan, i med allt stekspad i grytan också.
Låt köttet koka i såsen ca 20 minuter.
Strö över persilja.

Tillbehör:
Kokt potatis.
Jag tog också en lök och skar i strimlor, skalade ett äpple som skar i kuber och som jag sen jag stekte med löken.
PLUS lingonsylt i en skål vid sidan av, också som tillbehör.
Och en sallad såklart.

Sen gjorde jag mormors Pressgurka.
Först tog jag receptet som jag fann på "Husmorsskolan", men det var alldeles för starkt.
Jag fick hälla ute spaden, skölja av gurkorna och så gjorde jag MIN MORMORS pressgurka...

1/2 - 1  gurka
en nypa salt

Lag:
1 msk ättiksprit
2 msk socker
1,5 - 2  dl vatten
1 krm salt
persilja

Skala gurkan med hjälp av en osthyvel.
 Hyvla den sedan i tunna skivor.
Lägg gurkskivorna i en djup tallrik.
Strö över salt.
Låt gurkorna stå och dra några minuter.
Pressa sedan med en annan djup tallrik över gurkorna. Häll av överflödig vätska, jag pressade försiktigt ur EN gång.

Blanda ättika, socker, vattenoch salt i en skål.
Lägg i gurkskivorna. Strö över rikligt med hackad persilja.
Låt gurksivorna ligga i lagen någon timma innan de serveras.
Jag lät dom ligga i ca 2 timmar tror jag.

Servera som tillbehör till köttgrytan ovan.
Vi var 4 personer som åt idag, men jag gissar att det räcker till 5.

Ja, och som sagt, dom kräsna herrarna i församligen åt verkligen för kung och fosterland.
Jag får lägga detta recept till samlingen...
"De kräsna herrarnas receptbok"

Efter maten kom min bästis och hennes två döttrar, vi fikade, åt snask och såg "Så mycket bättre".
Lika bra idag som vanligt.
Laleh, Ledin och Wiehe  var bäst, och i den ordningen.
Downtown Abbey på det och nu ser jag en rysare.
Jag är totalt finito.
Milou...
Tycker förresten INTE att den nya maten är god längre.
Vi är tillbaka i "Anorexi-träsket"!
Det som började så bra dom första dagarna, är nu tillbaka på RUTA 1!
Var NÄSTAN det jag misstänkte.
Suck pust och stön.
Vi ses imorgon igen.







Kommentarer
Postat av: Ingrid

Skinka var det i din köttgryta. Det låter riktigt gott och en riktigt pressgurka vet du också hur man gör!!

2011-11-19 @ 23:12:44
URL: http://stenstugu.com/wp
Postat av: Bloggaren Herself

Jepp, skinka blev det, och jag fick tag i en RIKTIGT FIN, "putsad" bit.

Och pressgurkan blev också lyckad, det fanns bara spad kvar när middagen var över ;D

Det receptet som jag hittade på nätet ihop med hade 2 msk ättikssprit och vitpeppar i, men det blev så starkt, helt oätligt.

Bara in och gräva i mormors receptbok, och då hittade jag hennes, ÄTLIGA recept.

Hon hade å andra sidan senapsfrö i också, men det hade inte jag hemma.

Gick bra ändå :D

2011-11-20 @ 09:31:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0