Stå upp lite mer...

Fick en chock när jag vaknade idag...
Klockan var 09.22.
 
Cheesus, tror min kropp behövde sova ut ordentligt efter många nätter med dålig och för kort sömn, skönt att få sova länge för en gångsskull.
 
Nacken är dock av i alla ändar idag, så jag bara måste försöka ta det lugnt med armarna vad gäller tyngre grejer.
Tänker mig en promenad när det slutat regna och appropå promenad...

Såg Ola Skinnarmo och en professor Maj-Lis Hellenius på Tv4 förut som pratade om vikten av att stå och gå lite mer i vardagen, v
äldigt intressant.
Jag hittade en artikel från Aftonbladet på samma tema och av samma professor som jag lägger upp i slutet av inlägget här, så kan ni läsa själva.

Nu var det ju väldigt mycket mer och intressantare på tv´n faktiskt (...och längre utläggningar och inte bara "gå ner i vikt fokus" som det är i artikeln, men det väljer säkert Aftonbladet att bara välja ut för att sälja lösnummer...) än det är i artikeln och man fick mer siffror på hur mycket det tex betyder bara av att man ställer sig upp lite då och då och rör på sig.
 
Nu är ju inte jag en person som sitter speciellt mycket, inte ens när jag kanske ligger på stranden "och slappar", jag är väldigt mycket "upp & ner" och enligt studier så är det tydligen VÄLDIGT BRA.
Det är även bra att gå omkring lite när man pratar i telefonen, vilket jag JÄMT gör, då går jag och plockar tex.

Jag är nog ganska mycket "upp & ner, hit & dit" när jag tänker efter, det har jag ärvt av min äldsta moster och morsan tror jag.
Jag kommer leva länge.
 
Funderar på att ta fram min nya lilla projektor idag, skissa upp ett motiv och måla lite idag kanske...?
Mitt staffli har åkt in från garaget/verkstan och är avtorkat.
Idag är det nämligen lite för kallat att stå där ute så OM jag ska måla och känner mig inspirerad, då blir det köket idag.
Ja, dagen är kort (nu när jag sovit så himla länge idag), nu den där artikeln så ses vi senare...
 
 

"Ständigt stillasittande ökar risken att dö i förtid, visar ny forskning.

– Man ska resa sig upp minst en minut en gång i halvtimmen, säger professor Mai-Lis Hellénius

Mai-Lis Hellénius, professor vid Karolinska institutet.  Mai-Lis Hellénius, professor vid Karolinska institutet.

De som sitter mer än elva timmar per dygn löper 40 procents högre risk att dö i förtid än de som sitter mindre än fyra timmar om dagen. Och detta oberoende av hård träning på fritiden, visar nu en stor australiensisk studie.

– Att fysisk aktivitet är en viktig friskfaktor har länge varit känt, men nu publiceras allt fler studier som betonar stillasittandets farlighet. Det räcker inte att träna på fritid­en, vi måste röra mer på oss i vardagen, säger Staffan Josephson, general­sekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Stillasittande ökar risken för hjärt-kärlsjukdom, demens, alzheimer, typ 2-diabetes, cancer, depression, fetma och förtida död.

Minskar bukfetman

Mest sitter vi européer: 64 procent nöter stol fyra timmar eller mer per dag.

– Vi är väldigt medvetna om att det är viktigt att motionera i Sverige, men däremellan har vi blivit så ruggigt stillasittande. Det är en farlig livsstil, säger Mai-Lis Hellénius, professor vid Karolinska institutet.

Men redan små förändringar minskar risken för sjukdomar och att dö i förtid. Bara att resa på sig och ta en bensträckare har stora effekter, enligt en stor amerikansk studie.

– Man ska resa sig upp och stå eller gå en minut varje halvtimme.

Det minskar bukfetman och midjemåttet med i snitt fyra centimeter, ger högre nivåer av det goda kolesterolet HDL, lägre blodfetter, mindre insulinresistens – oberoende av antal motionspass i veckan.

Gick ner tre storlekar

Man kan även gå ner tio kilo på ett år genom att arbeta stående två timmar per dag.

Leena Uddenman 53, sekreterare på neurokirurgen på Karolinska universitetssjukhuset, följde professorns råd och började arbeta stående två timmar om dagen.

– Jag var väldigt tjock och hade den farliga bukfetman. Jag såg ut som jag var gravid i åttonde månaden.

Redan efter en månad på stående fot började kläderna hänga löst – och efter åtta månader fick garderoben bytas ut.

– Jag gick ner tre storlekar, från 42–44 till 38, och min graviditetsmage är borta. Det är riktigt kul. Jag är ju är ett levande bevis på att det fungerar, säger Leena Uddenman."

 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0