Skorpor...

God morgon!
 
Vaknade till nybakat bröd.
Eftersom sonen har kompisar som sover över och inget bröd fanns hemma gjorde jag iordning bakmaskinen för en egenkomponerad limpa och nu när jag vaknade:
Nybakt limpa!
 
Ni som tycker det där med bakmaskin låter töntigt och 80-tal...
Nä, det är en av dom bästa presenter jag faktiskt fått.
Recepten till maskinen kan man glömma, jag tar grunden som man MÅSTE ta, sen har jag laborerat fritt, min limpa, fruktbröd och andra bröd går inte av för hackor.
Dom är lika goda som mina "vanligt" bakade bröd.
 
Ja, och här vaknar man till ljummet, nybakt bröd utan konserveringsmedel!
 
Och appropå konserveringsmedel...
Jag gillar skorpor.
Att köpa skorpor är rätt dyrt.
Vi har som bekant inte så mycket pengar nu och allt man kan spara in på spar man in på.
 
När jag var liten så brukade min mormor baka skorpor, och inte bara ha dagar där hon hade "skorpbakardagar" där skorpor stod på schemat, nej, hon brukade även baka skorpor på gammalt limpbröd som inte hann bli uppätet.
 
När man bakar hembakt bröd så är det ju faktiskt så att efter två dagar så är ju inte brödet "så hett" längre, det blir rätt torrt utan konserveringsmedel.
Och jag bakar ca 85% av mitt bröd själv och jämfört med en köpt limpa som håller sig mjuk i typ fem dagar, så står sig kanske det hembakta som sagt i två.
 
Och så stod jag igår i köket med två stumpar limpbröd som var två dagar gammalt i brödburken.
Inga skorpor i skorpburken och helt plötsligt slog bara blixten ner i skallen på mig:
MEN HERREGUD, mormor brukade ju alltid göra skorpor på sina överblivna limpstumpar, varför har jag inte kommit på det tidigare!?
 
Ja, det kan man ju undra, men det gamla fina ordspråket "Nöden är uppfiningarnas moder" och när man haft mer pengar i plånboken då blir det mer svinn på mat och brödkanter.
 
Nu:
Här slösas ingenting!
Nej, så jag satte på ugnen på 80 grader, skar stänger av limpbrödet och in i ugnen i 60 minuter för sakta torkning.
VIPS så hade jag jättegoda fikaskorpor alldeles gratis!
 
 
Så två bilder till från Brissund igår...
 
 
 
 
 
... dom är tagna vid 17-tiden och precis innan var det en dam nere och badade med sina barnbarn.
Med min inbyggda badtermometer gissade jag på 18 grader i havet under mina små dopp under dagen.
Damen hade termometer och meddelade:
18 grader!
Man är ju bara BÄST!
 
Och återigen:
Gotland är magiskt under eftersäsong.
Underbart.
 
Jag älskar verkligen att ha den här lyxen att ha kul, tjo- och tjim med vänner och släkt hela sommaren.
Jag tycker det är kul och vill inte missa en sekund.
Men jag älskar även detta:
Ensamhet på stranden.
 
Dock kom det lite folk till fiskelägret "efter jobbet" och tog bad, njöt i solen, fikade, men herregud, jag var själv i hela fiskelägret från halv två till fyra.
Det kanske kommer en liten höstdag hit och dit i augusti och september, men vi har ändå detta mestadels av tiden och ja...
Jag bara njuter!

Idag:
Jag har sytt lite, det har varit lite molnigt men klarblått ut mot havet och snart spricker det upp.
Det blir nog en liten tur till Brissund idag med!
Vi ses senare, ha en bra dag alla glada.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0